paradontoza

Parodontologija

Zdravo zubno meso je odraz Vašeg zdravlja. Dobro se brinite o njemu i Vaš osmijeh će blistati. Mi smo tu da Vam pomognemo.
Prikaz paradontoze


Što je parodontologija?

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se brine o Vašem zubnom mesu. Parodontologija koristi znanje, tehnike i tehnologiju kako bi dijagnosticirala i spriječila (preventivno ili terapijom) bolesti parodonta.

Do bolesti parodonta dolazi kad se bakterije krenu razmnožavati na zubnom plaku (zaostaloj hrani na zubima) i kamencu (koji je i nastao okamenjivanjem tih ostataka hrane). Glavni razlog nastanka bolesti parodonta je loša higijena (kronično preskakanje četkicom određenih mjesta zbog loše tehnike čišćenja).
Tu su još i loša prehrana bogata ugljikohidratima i loše životne navike (alkohol, cigarete), okoliš, genetika i ostalo.
Krvarenje zubnog mesa je prvi simptom na koji se redovito ne obraća pažnja. Tako se, na žalost, ulazi u začarani krug loših navika koje treba prekinuti ako mislite zadržati vlastite zube. Ako stanje ode predaleko oštećenja budu bespovratna i dovode do gubitka zuba.

Simptomi koji upozoravaju na problem paradontitisa su crvenilo zubnog mesa koje je često popraćeno krvarenjem zubnog mesa, zatim klimavost zubi i povlačenje zubnog mesa kao i loš zadah.

Sprječavanje nastanka parodontitisa

  • Inicijalna parodontološka terapija kod liječnika dentalne medicine ili specijaliste
    parodontologije
  • Čišćenja zubi i zubnog kamenca kod stomatologa – bar dva puta godišnje
  • Svakodnevno temeljito održavanje higijene usta i zubi – podrazumijeva korištenje interdentalnih četkica
Djevojka plave kose se smiješi

Vukovarska ulica 4A, Osijek

+385 31 21 00 33

info@dental-pollak.hr

Vukovarska ulica 4A, Osijek

+385 31 21 00 33

info@dental-pollak.hr